Anmeldelser
0 +
Kataloger
0 +

Tid til nytår:

  • 00Dage
  • 00Timer
  • 00Minutter
  • 00Sekunder

Fyrværkeri og miljøvenlighed går desværre ikke altid hånd i hånd. men da det nu kun er en dag om året, overlever vi så mon ikke eller hvad?

Vi har kigget lidt rundt på nettet efter informationer omkring, hvordan fyrværkeri påvirker os og miljøet, når der springes ud på himlen.

Fyrværkeri med HCB

Hexachlorbenzen (HCB) er forbudt overalt i verden, da det ophober sig i naturen blandt planter, dyr og mennesker.

HCB bliver brugt for at fremme farverne for at opnå en kraftigere visuel effekt af fyrværkeriet, og er derfor effektivt, når vi har begrænsede muligheder for brug af krudt, eksempelvis ved raketter med krudtmængde på 75 gram.

Stoffet er giftigt og nedbrydes utroligt langsomt og det er derfor et problem, hvis der bliver lukket for store mængder ud i naturen.

HCB er mistænkt for at kunne fremkalde kræft, dårligere immunforsvar og kan være hormonforstyrrende.

I 2012 blev der fundet HCB i 4 ud af 10 testede produkter. De produkter der indeholdte HCB’et var 3 batterier og 1 raket.

I 2017 blev der igen testet for HCB i fyrværkeri via en stikprøve og denne gang kunne de konstaterer, at der ikke var HCB i 27 ud af 28 testede produkter. Det er både godt for miljøet, dyr og mennesker.

Du har desværre, som forbruger, ingen mulighed for at kunne se eller teste dette.

Vi må derfor henvise jeres fokus på SIK.dk og deres liste over farlige produkter, og håbe de fjerner dem i tide.

Partikler og støv i luften

Når årets nytårskrudt bliver fyret af er HCB ikke de eneste partikler, der kan være i luften. De andre stoffer som fyrværkeriet indeholder, vil også være i luften og ned falde igen efter affyringen.

Det vil være små partikler og støv, der kan trænge ned i lungerne og skabe problemer for helbredet, selvom der ikke er HCB i fyrværkeriet.

Især de steder, hvor der er en tæt by og meget fyrværkeri, vil forureningen af luften være stor i timerne omkring kl. 24 nytårsaften. Dette vil dog have lagt sig i løbet af få timer.

Ifølge målinger fra Aarhus universitets målestation på H.C. Andersens Boulevard i KBH, så er der en forøgelse af partikelforurening mellem den 31. december og 1 januar, der nærmer sig eller overstiger grænseværdien på 50 µg/m3. Samtidigt kan de se, at grænseværdien bliver overskredet 15-25 gange årligt på H.C. Andersens Boulevard, som ikke er på grund af fyrværkeri.

Fyrværkeri belastningen for miljøet

Der er endnu ingen officielle tal på om, hvorvidt fyrværkeri er skadeligt for miljøet eller ej, men det må formodes, at det har en form for belastning af miljøet. Men da det kun er over 6 dage, vil det formodentligt være lettere at takle det end den konstante forurening som mange fabrikker, biler og lignende, laver af forurening.

Men tager man produktionen med for fremstilling af fyrværkeri, må det antages, at dette har en stor betydning for, hvor meget pap, papir krudt m.v. der bliver fremstillet til kun en dag, kontra så mange andre helligdage og begivenheder der findes.

LÆS MERE HER…