Dyrenes nytår

Fyrværkeri er en stor del af vores nytårs aften og da vi her hos Pyrotest beskæftiger os med fyrværkeri, føler vi også det er naturligt at vi bringer et vigtigt emne omkring dyr og fyrværkeri op.

Dyr og fyrværkeri går for det meste ikke så tit hånd i hånd. For dyr kan det nemlig være en værre omgang med alle de brag og lysglimt. Der er foretaget en rundspørge på netdyredoktors medlemmer, hvor 44% oplever at deres hund var bange nytårsaften. Der der dog en 56% hunde der ikke var bange nytårsaften.

Vi tror at man kan bringe antallet af bange hunde og andre kæledyr ned, ved at ejerne begynder at træner deres dyr

Anno 2018 kunne man høre om en hest der døde på grund af nogle unge der skød et kanonslag (hvilket er et stykke ulovligt fyrværkeri) af tæt på hestens stald. En regel er at man minimum skal være 100 meter væk fra landejendomme med dyrehold, udgående dyr eller en kennel.

Det er også derfor vi opfordre til at man begynder at skyde af når afskydnings perioden begynder. Men vi opfordre også kæledyrs ejere til at man ikke begynder at blive se sig sure når folk skyder af mellem den 27. december og 1. januar.

Dagene før nytårsaften

 • Sørg for at holde din hund i snor, da der kan forventes der bliver fyret af.
 • Undersøg hvor mange af dine naboer der vil fyre af og se om du skal tage ekstra forholds regler i forhold til dette.

Nytårsaften

 • Husk at der også om dagen kan være nogen der fyre af hold øje eller hold i snor så hunden ikke bliver skræmt.
 • Hunde der ikke er skræmt af fyrværkeri skal også kontrolleres og holdes i snor, da hunde kan finde på at løbe imod fyrværkeri og forsøge at fange det eller lege med det, hvilket kan udvikle sig ekstremt alvorligt for både dyr og mennesker.
 • Straf, ynk eller trøst ikke hunden opfør dig normalt og evt. leg med den og afled opmærksomheden for fyrværkeriet derved viser du den at der intet er at være bange for.
 • Rul gardinerne ned, på den måde vil de kraftige lysglimt blive minimeret og det skaber tryghed, da glimtene kan minde dem om lydene.
 • Lad radioen køre i en tilpas højde dette kan evt. fjerne fokus fra fyrværkeriet.
 • Lad ikke huden være alene, den skal have selskab hele aftenen
 • Sørg for din hund er optaget af noget godt, nyt legetøj et kødben eller godbider hjælper med at aflede.
 • Fulde mennesker kan ligeledes virke stressende på hunde da deres adfærd kan virke mystisk for dem.
 • Forsøg ikke at vise hunden at fyrværkeri ikke er farligt det gør mere skade end gavn og virker ikke.

Herunder vil vi prøve guide jer igennem, hvad i kan gøre for jeres kæledyr, for at afhjælpe deres angst for fyrværkeri

Hvad kan du gøre for at hjælpe dit kæledyr gennem nytårsaften

Du kan som kæledyrs ejer enten gøre brug af et apparat, der kan spraye en beroligende duft, ud i huset eller lejligheden. Helt præcis er der tale om en diffusor, som er en form for luft udleder. Denne diffusor udleder feromoner, som er det samme som en tæve udleder når den dier sine hvalpe og giver dermed en tryghedfornemmelse for hunden. Dette kan også fåes til katte.
Dette er en trøje som kan gives på hunden. Trøjen giver et behageligt tryg på hundens krop. Trøjen kan have en angstdæmpende effekt på hunden eller måske en kat
Du kan lave en hule, som din hund kan bruge som tilflugtssted, i tilfælde af at den bliver bange. Sørg for at hulen er så behagelig som muligt, så hunden kan ligge der og føle sig tryg. Hvis din hund gemmer sig og er utryg så lad den endeligt være der, du må ikke trække den ud.
Du kan udmatte din hund før det bliver hen på eftermiddagen. Det kan du gøre ved at tage den ud et sted, hvor den skal have mange sanser i spil. Det kan være at tage den ud i skoven eller på stranden.
Desensibilisering går ud på at du træner din hund eller kat med lydfiler, for at dit kæledyr tilvænnes lydene. Start med at afspille lydene på lav lydstyrke i 5-10 minutter, mens du laver noget, som dit kæledyr kan lide. Det kan være at lege, søge efter mad eller andre ting, som du og dit kæledyr kan lide at lave. Du kan også træne med knaldperler og det kan du gøre hele året, da knaldperler høre under helårsfyrværkeri.

Herunder er en lydfil fra H.C Andersen festfyrværkeri, som kan bruges til at træne din hund:

https://www.youtube.com/watch?v=2JW_mkkWc2Y
Du kan træne din hund i at få en anden adfærd, når den bliver bange, fx for fyrværkeri. Men samtidig kan det også være en ide at ejeren ligeledes lærer at få en anden adfærd, når hunden eller kæledyr bliver bange.
Du kan også gøre brug af beroligende midler til at få din hund igennem nytårsaften. Det skal dog hertil siges at medicinen ikke vil være angstdæmpende, men blot beroligende.

Kilder:

https://www.netdyredoktor.dk/hund/sygdomsleksikon/a/angst-for-fyrvaerkeri/

https://www.netdyredoktor.dk/hund/tema/mno/nytaar-traening-og-medicinsk-behandling/

http://nyheder.tv2.dk/2018-12-27-saadan-beskytter-du-bedst-dine-kaeledyr-mod-fyrvaerkeri-nytaarsaften

https://www.dkk.dk/k%C3%B8b-af-hund/adf%C3%A6rd/fyrv%C3%A6rkeri